Взаимни обвинения между Русия и Украйна, спират евакуацията в Мариупол

И двете страни съобщват за провокации
Обновена: 5 мар 2022 14:20 | 5 мар 2022 14:05, Александър Попов
166
Взаимни обвинения между Русия и Украйна, спират евакуацията в Мариупол
Снимка: GettyImages

Управата на украинския град Мариупол съобщи в социалните мрежи, че руснаците не спазват спазват примирието, чрез което трябваше да освободи коридор за евакуация на жителите на града. Съобщението е разпространено на фейсбук страницата на Върховната рада на Украйна.

Евакуацията към момента се прекратява, а жителите са помолени да търсят убежища. От своя страна полицията ще бъде осведомена и инструктирана по високоговорителите.

Заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов каза пред BBC, че руските бомбардировки продължават.  

„Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Това е лудост. Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия маршрут. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да избягат под обстрел”, заяви той.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук добави, че Киев „проверява“ твърденията, че сили на Кремъл обстрелват Мариупол, предупреждавайки: „Целият свят гледа“.

Примирието бе постигнато вчера на втория кръг от преговорите между представителите на Русия и Украйна, а Зеленски днес обяви, че от евакуацията днес ще зависят и бъдещите преговори.

То включваше спиране на огъня и създаване на коридори за евакуация на жителите на града, който бе тежко засегнат от конфликта между двете страни.  

От украинска страна обявиха, че искат да евакуират 200 000 души.

В същото време от руска страна обвиняват, че бойци от националистическото формирование "Азов" саботират евакуацията.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин дори обяви, че бойци от "Азов" са взривили жилищна сграда в Мариупол, под развалините на която имало до 200 души.

На свой ред от руското министерство на отбраната съобщиха, че украински части възпират опитите на хора да напуснат по хуманитарните коридори към Русия от града, а също от Волноваха, Харков и Суми. От обявените 200 000 бежанци от Мариупол и 15 000 от Волноваха никой не пристигна в отворените хуманитарни коридори, докато Русия изпълни всички условия на украинската страна за гарантиране на сигурността в Мариупол и Волноваха, съобщиха от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците пак лъжат нагло и цинично. Нищо ново. ЯВно са се опитали да подлъжат местните и да използват момента за опит за атака. Идеално, защото така местните ще се съпротивляват още по-ожесточено. След като Русия бъде разпадната подвига на Мриупол ще влезе като един от най-героичните моменти в украинската история.
143
2
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Ето сега прочетох..че населението не излиза..но затвоа украинците използваха коридораи тишанат да се укрепят и да се подготвят за нова отбрана..и следващият път Русия няма да се съгласи на коридори ..защото ги лъжат и се укрепват..но медиите ще уреват това нещо..
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има хахо
141
3
 
9
 
! Отговори
Км преди 2 години
1000% съм сигурен,че украинците саботират изтеглянето.И защо само 200 000 души ,като в града живеят около450 000.За кого е изгодно никой да не напуска града.На никой не му пука за мирните жители.Важно е бандеровците да си опазят кожите. Тогава да отидат сините каски от ООН да охраняват коридора и тогава ще се види кой не спазва условията.
140
3
 
3
 
! Отговори
msm преди 2 години
Щом не може да им се вярва на руските военни за временен хуманитарен коридор, за какво въобще може да им се вярва? Нарушиха договора от Будапеща, трупат войски на границата и в същото време твърдят, че няма да нападат, нарушиха минските споразумения. Колко още Европа ще стои заложник на монгол-татара с ботокс а стероиди, който държи червения бутон!?
139
3
 
16
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Нека помислим логически ..на кого не му е изгодно мирните граждани да не напускат и да имат жив щит и на кои им изгодно да няма мирни жители в града за да се разберат...
138
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е дали Българските управляващи знаят къде се намира град Болград и че там има много голяма българска общност, както и дали смятат да направят нещо за да им помогнат поне с дрехи, храна, лекарства.
137
1
 
7
 
! Отговори
до 139 преди 2 години
Мариупол е пристанищен град, който НЕ Е на границата с РФ, а е обкръжен от руски войски. рсунаците обявиха "режим на тишина" в 9 наше време заради коридорите, които украинците поискаха. украинците казаха "почваме в 11" и в 1ч "отлага се за утре". и да 148, точно това правят - прегрупират се, оборудват позиции в обществени сгради.
136
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те, ако пуснат населението няма да има вече жив щит и Азовците ги пиши бегали, и до тук беше с партизанската война.
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не ги пращат тука айде мерси и ние нямаме хляб ще стане 5 лв и повече.
134
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приятели украинци дори са на страната на Путин и казват ,че това е фейк. Управлението в Украйна е задкулисно и протести в Киев не са възможни поради убийства
133
3
 
18
 
! Отговори
Koul преди 2 години
Кога ще има информация, че правителството на Украйна взема мерки за неутрализиране на нацистките паравоенни формирования?Ще се разграничи ли Зеленски от тях, от бандеровците?!
132
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкерът Денис Киреев, участник в украино-руските преговори в Гомел, е бил убит днес, съобщиха украински медии. Киреев е заподозрян в държавна измяна и службите за сигурност на Украйна са го застреляли при опит да го арестуват.
131
3
 
7
 
! Отговори
До 139 преди 2 години
Защото имаи акъл...а не като теб...към Русия не бягат..че там е линията на фронта..ей бива бива..ама толкова неграмотностне трябва..
130
3
 
8
 
! Отговори
споко ва преди 2 години
сега като фанаха Азовци в чураля,друго ще пеят пред Донбас милицшя!!
129
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 136 няколко обявени украйнски формирования с живот от по няколко месеца и без никаква установена стабилна държавност Пълни глупости. Нериторията е почти същата както и в момента. Имат си парламен - Рада и правителство. Имат дипламатически отношения с много държави - Германия, Съветска Русия, Полша и т.н. Дори и с България. След полско-съветската война през 1921 и сключеният договор е присъдинена към Съветският съюз. Де факто е била окупирана от червената армия.
128
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много странна работа, русофилите постоянно ни обясняват че украинците бягат от нацистите, но защо от Мариупол който е на границата с Русия никой не бяга към Русия а бяга на 1000 километра от там в Полша. Да не би истинските нацисти да се намират в Русия?
127
16
 
14
 
! Отговори
До 134 преди 2 години
Да, избягаха там около 50 000 с руско самосъзнание, а в обратна посока вече над милион само за седмица ! Голям "наплив" към хубавия живот в Русия !
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 Твърдението за независимата между 191801921 г. Украйна /това са, всъщност, няколко обявени украйнски формирования с живот от по няколко месеца и без никаква установена стабилна държавност все едно да обявим дните на Априлското въстание за "независима България"/, старателно избягва да упомене в какви граници е била независима тази епохална държавица....
125
6
 
8
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
При това азбуката им също е различна, а имат и думи които са по-близки до българските, отколкото до руските, особено такива, които са използвани от древността, без да са променяли смисъла си , например кон(бг) - кин(ук) - лошадь(ру), баща(бг) - батка(ук) - отец(ру) , и други !

Спонсорирани публикации